Krämig tomatsoppa med vitlöksbröd

Portioner: 4
Tid: ca 30 minuter

Tips: För att lyfta smaken på din tomatsoppa, tillsätt en skvätt balsamvinäger eller några droppar honung precis innan servering. Det balanserar syran från tomaterna och ger en extra fyllighet! 

Ingredienser – Tomatsoppa:

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde (eller havregrädde för en vegansk version)
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk basilika till garnering

Ingredienser – Vitlöksbröd:

  • 4 skivor baguette eller annat ljust bröd
  • 50 g smör (eller veganskt alternativ), rumsvarmt
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk hackad persilja
  • En nypa salt

Gör så här – Tomatsoppa:

  1. Fräs lök och vitlök: Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och doftar gott, ca 3–4 minuter.
  2. Tillsätt tomater och buljong: Rör i tomatpurén och låt fräsa en minut. Tillsätt krossade tomater, buljong, torkad basilika och socker (om du använder det). Låt soppan småkoka i 15 minuter.
  3. Mixa soppan: Använd en stavmixer för att mixa soppan slät. Om du föredrar en rustik soppa kan du låta den vara som den är.
  4. Tillsätt grädde: Häll i grädden och låt soppan sjuda i ytterligare 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Gör så här – Vitlöksbröd:

  1. Blanda smör och vitlök: Rör ihop smöret med pressad vitlök, hackad persilja och en nypa salt.
  2. Bre på brödet: Stryk vitlökssmöret på brödskivorna.
  3. Grilla bröden: Lägg bröden på en plåt och grilla i ugnen på 225°C i ca 5 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *